More

  Hvad er ATP?

  ATP er en forkortelse for Arbejdsmarkedets Tillægspension. Det er en lovpligtig tillægspension, som enhver dansk lønmodtager, der arbejder min. ni timer i ugen skal indbetale til sammen med deres arbejdsgiver. Du er forpligtet til at betale en tredjedel, mens din arbejdsgiver står de sidste to tredjedele.

  Men hvad er ATP egentlig?

  Stort set alle danskere indbetaler hver måned et mindre beløb til ATP. Det er en form for pensionsordning, der er lovpligtig. Det betyder, at hvis du har et job med mere end ni arbejdstimer om ugen, så er du tvunget til at betale ind til ATP. Derfor vil du også kunne se det på din lønseddel hver måned.

  Pr. 2017 er bidraget blevet fastsat til 284 kr., hvis du arbejder fuldtid. Ud af de 284 kr. skal du selv betale de 94,65 kr. Resten af beløbet skal din arbejdsplads betale. Arbejder du ikke på fuldtid, så bliver det beløb, som du skal betale ind til ATP blot reguleret lidt ned.

  Hvad det betyder er, at ATP giver lidt ekstra til din pension. Til trods for, at det ikke udgør en specielt stor del af din månedsløn, så kan det dog trods alt nå at blive til en lille pose penge, hvis du er på arbejde i mange år. Når du engang skal pension, kan du så nyde godt af de penge, som du har betalt ind til ATP.

  Hvis du er selvstændig, er det dog ikke et krav, at du indbetaler. Det er op til dig selv at vælge, om det er en ordning, som du har et ønske om at være med i. Det hænger sammen med, at du ikke bliver opfattet som en lønmodtager. Du står derimod anført som selvstændig.

  Hvornår udbetales ATP?

  Du kan ikke selv bestemme, hvornår du får din ATP udbetalt. Den får du først udbetalt, når du går på pension. Her er det dog vigtigt, at det gøres klat, at du ikke an få tilkendt den før tid, hvis du går på førtidspension, hvis du bliver meget syg eller hvis du rejser til udlandet, med henblik på at skulle bo der permanent.

  Det er ikke muligt for dig at få udbetalt din ATP før du når din pensionsalder. Man kan betragte det som en form for statslig garanti for, at du efter et langt arbejdsliv har en smule ekstra at gøre godt med. Du får stadig din normale folkepension ved siden af det beløb, som du har sparet op via dine indbetalinger til ATP.

  Cirka tre måneder før det er tid til at gå på pension, modtager du en meddelelse, hvor du kan se, hvor meget du ender med at få udbetalt. I den samme meddelelse kan du også se, hvornår du får beløbet udbetalt. Derfor vil du ikke være i tvivl om, hvad du får udbetalt, eller hvornår du får pengene udbetalt.

  Det er også ensbetydende med, at der ikke er nogen forskel på, hvornår folk får deres ATP udbetalt. Der bliver nemlig ikke gjort nogen undtagelser, som der også er givet udtryk for herover.

  Nyeste Artikler

  Hvad kræver det at tage et jagttegnskursus?

  Kræver det nogen særlige forudsætninger at tage et jagttegnskursus? Nej, eller: Du skal være mindst 16 år, og det er et no-go, at din...

  Hvad gør man hvis ens hund fryser?

  Mange hunderacer er fremavlede under vejrforhold, der er vidt forskellige fra de danske. Det betyder, at de helt kolde måneder i den danske vinter...

  Hvad er fordelene ved et spahotel?

  Alle fortjener lidt forkælelse og nydelse i deres hverdag. Går du og planlægger din næste ferie destination? Så overvej et ophold på en af de...

  5 ting, osteopati i København kan hjælpe dig med

  I forbindelse med fysiske problemer som skuldersmerter, akillessenebetændelse, diskusprolaps, piskesmæld eller hælspore er der heldigvis hjælp at hente, så du hurtigere kan vende smertefrit...

  Hvad koster cedertræ?

  Overvejer du at bruge cedertræ som materiale til dit næste projekt? Cedertræ er et smukt naturligt træmateriale, som er enormt populært til rigtig mange...

  Relaterede artikler

  EFTERLAD ET SVAR

  Indtast venligst din kommentar!
  Indtast venligst dit navn her