Hvad er borderline?
Borderline er et almindeligt ord for det, der i fagsprog kaldes for emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Diagnosen har fået dette navn, fordi det er en tilstand, der ligger lige i grænsefeltet mellem det normale (neurotiske) og det alvorligt syge (psykotiske). Det er en grundlæggende forstyrrelse i personligheden, men der er ikke tale om et omfattende sammenbrud, som der er ved en psykotisk tilstand.
Det er bestemt ikke unormalt for en person med borderline, at han eller hun i længere perioder kan fungere normalt. Omvendt er der dog også mange, der er ramt af borderline, der har svært ved at få en almindelige dagligdag til at fungere optimalt for dem.
Desuden er det en diagnose, der oftest bliver stillet i ungdomsårene, hvorefter den primært bliver behandlet med samtaleterapi. De fleste har stor gavn af denne behandling, hvorfor der også er mange, der får stillet diagnose som ung, der ender med at få det bedre med årene, og som kan leve et normalt liv med relationer.
Hvordan kommer forstyrrelsen til udtryk?
Der er betydelig forskel på både genetisk bagage, livsomstændigheder og livsforløb blandt de personer, der har fået konstateret borderline. Derfor kan der ikke gives et konkret svar på, hvordan det viser sig, og hvor svære symptomer, der er tale om. Det er nemlig noget, der er meget individuelt.
Generelt er det dog noget, der især viser sig ved meget voldsomme reaktioner på primært følelsesladede situationer. Det skyldes, at folk, der har borderline, har problemer med at regulere deres impulser. Som følge af dette er det svært for dem at forstå deres egne og andres reaktioner.
Dette kaldes også for forstyrrelser i mentaliseringsevnen. Det er netop det, der er evnen til at reflektere over både egne og andres handlinger. I sidste ende kan den mangelfulde evne til regulering af følelser og impulser dog også føre til selvdestruktiv adfærd – og i værste fald også forsøg på selvmord.
Behandling af borderline
Der er mange, der gerne vil vide, om man kan behandle borderline. Men kan man så det? Det korte svar på dette er ja. Det er dog ikke altid, at man har set så positivt på det. Før i tiden var det noget, der blev set meget pessimistisk på, men i løbet af de seneste årtier er der dog sket rigtig meget på dette område.
Det er selvfølgelig en klar fordel, da det er lykkedes at finde metoder til behandling, som der er rigtig mange, der har haft stor gavn af. Det er dog vigtigt, at det gøres klart, at der ikke vil være tale om total helbredelse. Det skyldes, at der er tale om symptomer, der er knyttet til en række grundtræk i personligheden.
Langt de fleste kan dog få det bedre, hvorfor de også kan leve et normalt liv med gode relationer. Når man behandler borderline, er det først og fremmest psykoterapeutisk. Derfor sker det i form af en række samtaler med fagpersoner, der har specialuddannelse på området.
I denne sammenhæng bør det nævnes, at der findes en række forskellige psykoterapeutiske metoder, der alle kan bryste sig af en evidensbaseret behandlingseffekt.