Hvad er en kronik?
En kronik kan bedst beskrives som en form for fri tekst, der handler om et specifikt tema. En kronik vil blive bragt i enten en avis eller et blad. Kronikken kan på mange punkter beskrives som værende avisens eller bladets ’essay’. Der er nemlig tale om to genrer, der minder en hel del om hinanden.
Formålet med en kronik er, at man leder efter sandheden. Hvad det betyder er, at man forsøger at ud af noget. Det handler ikke blot om at fortælle noget, som man allerede har fundet ud af, som det er gældende for et hav af andre tekstformer.
Hvad det vil sige er, at det er en tekst, hvor man tænker over emnet, overvejer det, spørger ind til det og til sidst også reflekterer. Desuden skal man selvfølgelig også både undersøge, begrunde og argumenterer, mens man kommer med både eksempler og modeksempler.
En kronik er skrevet af en person, der er nysgerrig og optaget af emnet. Det skal naturligvis være noget, som læseren kan fornemme. Derfor skal man have et ønske om at fordybe sig i det. Det skal gøres både før og imens, der skrives. En kronik hører under kategorien opinion.
Hvordan skriver man en kronik?
Hvis du skal skrive en kronik, skal den være subjektiv. Sproget skal være normalt velformuleret, men uden, at det fremstår for fint og højtideligt. Det er også vigtigt, at der er en form for rød tråd igennem teksten. Det er nemlig vigtigt, at du holder fast i, hvad det er, man er i færd med at undersøge.
Derfor kan det være en god idé, at man laver en handlingslinje eller et mindmap, før man går i gang med at skrive. Som der også tidligere er givet udtryk for, skal man både begrunde og argumentere. Desuden er det også vigtigt, at man finder eksempler og modeksempler. Følgende kan være med i en kronik:
- Refleksion: Man skal reflektere over emnet, ved at se på det udefra og fra flere sider – også selvom du ikke selv er enig.
- Erindring: Særlige hændelser fra dit eget liv.
- Sansning: Man beskriver her oplevelser, man har haft med en eller flere af sanserne.
- Indre monolog: Dette betyder, at man taler med sig selv.
- Forundring: Noget man har fundet ud af, som man overraskes over og lægger tanker i.
- Tankeeksperiment: En opstillet hvad nu hvis-situation.
En kronik kan deles op i tre dele:
- Præsentation af emne samt problemstilling
- Diskussion (med dig selv)
- Konklusion og afrunding
Formålet med en kronik er, at en forfatter skal gå ind i en form for debat eller samtale med dig selv. Som det også er blevet kaldt herover, er der her tale om en indre monolog. Det er vigtigt, at der bliver argumenteret både for og imod, ligesom man også skal tage sig tid til at undersøge flere forskellige løsninger.
For forfatteren går det nærmest ud på at danne en form for udgangspunkt, som læseren kan tænke videre over, når han eller hun har læst teksten. Derfor er det heller ikke et krav, at man kommer med en konkret løsning e.l.