Hvad er gluten?
Gluten er et protein, der udgør omtrent 80 % af proteinerne i bl.a. hvede. Det er det stof, der gør, at en æltet dej er elastisk, ligesom det ikke ville være muligt at gøre brødet luftigt og lækkert uden gluten. Dette protein er oftest at komme fra kornsorter som hvede, byg og rug.
Der findes selvfølgelig fødevarer uden gluten. Det er dog ikke dem alle, der er naturligt fri for gluten – nogle af dem er dog. Andre er derimod blevet gjort fri for gluten. Dette kan gøres ved at proteinstoffet gluten bliver behandlet, hvorefter det fjernes i fødevaren.
Det er vigtigt, at det gøres klart, at gluten ikke er farligt at indtage. Der er tale om et protein, der er uskyldigt, hvis du ikke får gener af at spise det.
Kan man leve uden gluten?
Det kan sagtens lade sig gøre at leve et liv uden gluten, hvis det er noget, man ønsker. Det kan også sagtens lade sig gøre, mens man stadig spiser både sund og lækker mad. Det er nemlig ikke et krav, at du indtager en vis mængde gluten e.l., før din krop kan betragtes som værende sund og velernæret.
Til trods for, at det godt kan lade sig gøre, er det vigtigt, at det gøres klart, at det ikke er nemt at leve et liv, hvor du ikke spise en eneste form for glutenholdig fødevare. Det er især noget, der kan vise sig at være svært, hvis du skal spise i sociale situationer eller du skal spise på en restaurant.
I takt med, at det er blevet mere populært at leve en glutenfri livsstil, er det også blevet en del lettere i dag, end det var for blot 10 år siden. Hvis du har i sinde at leve uden at spise gluten, er du dog stadig nødt til at indstille dig på, at det ikke er helt så let at købe ind, som hvis du er villig til at købe fødevarer med gluten.
Hvis du ikke vil spise gluten, betyder det bl.a., at det ikke er muligt for dig at spise almindeligt rugbrød samt andre form for brød og boller. Skulle du få løst til at spise brød, skal du derfor bage det med glutenfrie varer. Som angivet før, så er det ikke alle steder, at det kan lade sig gøre at få fat i dette.
Hvad er glutenallergi?
Hvis du har fået diagnosen glutenallergi, så har du fået en livslang sygdom. Det er en sygdom og allergi, der udløses af de proteiner, der er at finde i hvede, byg og rug. Disse kornproteiner går samlet under navnet gluten.
Hvis du har glutenallergi, har du en sygdom i din tyndtarm, der hele tiden ødelægger din slimhinde i tarmen, hvis du bliver ved med at spise gluten. Det er ikke en sygdom, der kan helbreds, hvorfor du er nødt til at leve på en diæt uden gluten.
Lever du på en glutenfri kost, vil din tarmslimhinde ofte blive normal og optage de nødvendige næringsstoffer fra maden. Det medfører naturligvis, at du ikke vil mærke noget til tarmsygdommen i det daglige.