Hvorfor spiser man hveder?
Stor bededag er en helligdag. På denne helligdag havde kirken et forbud mod at arbejde før gudstjenesten. Dette forbud gjaldt også for alle byens bagere. Derfor opfandt de hveder, som kunne bages dagen før og opvarmes, inden de skulle spises. Hvederne bunder derfor ikke i noget religiøst, selvom de er tradition på en helligdag. Faktisk er traditionen blevet skubbet, så vi nu spiser dem aftenen før storbededag. De varme hveder var altså mere en praktisk foranstaltning end noget som helst andet.
Storbededag er en samling af bededage
Storbededag er en helligdag, som kun findes i Danmark. Oprindeligt var der tre forskellige hellige bededage. Hele dage som var afsat til bøn og til at bede om bod.
Disse tre dage er nu blevet samlet til denne ene storbededag. Ideen med dagen er stadig, at det er en dag til bøn og refleksion.
Storbededag er også en rar fridag
Mange mennesker, uanset tro, bruger ikke dagen på at gå i kirke eller på at bede. De bruger den på havearbejde eller samvær med venner og familie. Storbededag ligger i foråret og er derfor oplagt til at være en arbejdsdag i baghaven.