More

  Hvad er BNP?

  BNP er en forkortelse for bruttonationalprodukt. Det er dog ofte blot BNP, der bruges i daglig tale og på skrift. Det er et begreb, der dækker over et lans samlede produkt i et fastsat tidsrum. Produktionsresultatet bliver typisk målt over et år. BNP er også det, der angiver værdien af de varer og ydelser, der produceres i et land.

  Men hvad er BNP helt præcist?

  Et lands BNP, der – som sagt – er en forkortelse for bruttonationalprodukt, fortæller om, hvor meget landets produktion på et årer værd. Værdien af det givne lands ydelser og produkter bliver opgjort, mens de brugte hjælpemidler bliver trukket fra.

  Derfor er der tale om en term og et tal, der så at sige beskriver værdien af landets samlede indkomst. Det er en indkomst, der kommer ind gennem både investeringer, eksport af varer og offentligt og privat forbrug.

  BNP dækker over værdien af alle producerede produkter og servicer minus værdien af de varer, der allerede er produceret i det endelige produkt. Dertil er det også et begreb, der dækker over værdien af den endelige anvendelse (pris x mængde).

  Ikke nok med det, så bliver BNP også brugt som et tal for samfundets samlede indkomst. Det fordeles over de offentlige virksomheder og lønmodtagere. Derfor ser formlen for beregning af BNP således ud:

  Produktionsværdi ÷ anvendte råvarer og hjælpemidler = værditilvækst = BNP

  Hvad skal BNP bruges til?

  Hvad er meningen med at udregne et lands BNP? Det er selvfølgelig ikke for sjov, at det gøres. Det er derimod en udregning, der foretages med henblik på at lave et lige og fælles grundlag, som landenes økonomi kan sammenlignes ud fra.

  I og med, at du kan regne et lands samlede produktionsværdi ud, er det også muligt at fortælle om, hvordan velstanden er imellem landene. Det er dog ikke noget, der ændrer på, at det altid er lige let at skulle sammenligne to lande. Det er nemlig svært at sammenligne et større med et mindre land med afsæt i BNP.

  Årsagen til dette er, at store lande som Kina og Rusland naturligvis har en langt større produktion, end små lande. Derfor kan det også være nødvendigt at udregne BNP pr. indbygger. Hvis du ikke gør det, er det nemlig ikke muligt at lave en retvisende sammenligning af et stort og et småt land som fx Kina og Danmark.

  Ud fra BNP pr. indbygger er det derfor muligt at vurdere et lands økonomi status. Ikke nok med det, så er det også muligt at se, hvordan de forskellige landes BNP vokser og falder. Det betyder, at du faktisk kan se, om et land som Kina vækster mere end Danmark, hvilket ikke kan gøres ud fra BNP’en for hele landet.

  Det vidner naturligvis om, at du kan bruge BNP til et hav af forskellige formål, men det er dog i høj grad noget, der bruges til at stille lande op mod hinanden, for at se, hvem af dem, der klarer sig bedst økonomisk. Igen er det dog vigtigt at understrege, at det kræver, at der også udregnes en BNP pr. indbygger.

  Nyeste Artikler

  Cybertrusler som du skal beskytte dig imod

  Cyberkriminalitet omfatter ting som identitetstyveri, forhandlerhacking, stjælning af data og meget mere. Der er mange cybertrusler, som du skal beskytte dig selv imod, hvis...

  Hvad er målet med at knytte e-logistik til din firmas webshop?

  Som mindre eller større forretningsdrivende handler det om at blive set i mængden. For konkurrencen om kunderne på nettet kan være benhård. Også hvis...

  Sådan holder du den fedeste fest

  Noget af det, der for mange mennesker kan give masser af livskvalitet er at slå sig løs og holde en stor fest en gang...

  Harry Potter fakta

  Harry Potter har været en af de mest populære serier af litteratur og film, siden dens første udgivelse i 1997. Det er en global...

  Hvad mangler du af underholdning til din fest?

  Det er hyggeligt at holde en fest for ens venner, og danskerne er bestemt et folk, der kan lide at feste. Men nogle gange...

  Relaterede artikler

  EFTERLAD ET SVAR

  Indtast venligst din kommentar!
  Indtast venligst dit navn her