More

  Hvad er BNP?

  BNP er en forkortelse for bruttonationalprodukt. Det er dog ofte blot BNP, der bruges i daglig tale og på skrift. Det er et begreb, der dækker over et lans samlede produkt i et fastsat tidsrum. Produktionsresultatet bliver typisk målt over et år. BNP er også det, der angiver værdien af de varer og ydelser, der produceres i et land.

  Men hvad er BNP helt præcist?

  Et lands BNP, der – som sagt – er en forkortelse for bruttonationalprodukt, fortæller om, hvor meget landets produktion på et årer værd. Værdien af det givne lands ydelser og produkter bliver opgjort, mens de brugte hjælpemidler bliver trukket fra.

  Derfor er der tale om en term og et tal, der så at sige beskriver værdien af landets samlede indkomst. Det er en indkomst, der kommer ind gennem både investeringer, eksport af varer og offentligt og privat forbrug.

  BNP dækker over værdien af alle producerede produkter og servicer minus værdien af de varer, der allerede er produceret i det endelige produkt. Dertil er det også et begreb, der dækker over værdien af den endelige anvendelse (pris x mængde).

  Ikke nok med det, så bliver BNP også brugt som et tal for samfundets samlede indkomst. Det fordeles over de offentlige virksomheder og lønmodtagere. Derfor ser formlen for beregning af BNP således ud:

  Produktionsværdi ÷ anvendte råvarer og hjælpemidler = værditilvækst = BNP

  Hvad skal BNP bruges til?

  Hvad er meningen med at udregne et lands BNP? Det er selvfølgelig ikke for sjov, at det gøres. Det er derimod en udregning, der foretages med henblik på at lave et lige og fælles grundlag, som landenes økonomi kan sammenlignes ud fra.

  I og med, at du kan regne et lands samlede produktionsværdi ud, er det også muligt at fortælle om, hvordan velstanden er imellem landene. Det er dog ikke noget, der ændrer på, at det altid er lige let at skulle sammenligne to lande. Det er nemlig svært at sammenligne et større med et mindre land med afsæt i BNP.

  Årsagen til dette er, at store lande som Kina og Rusland naturligvis har en langt større produktion, end små lande. Derfor kan det også være nødvendigt at udregne BNP pr. indbygger. Hvis du ikke gør det, er det nemlig ikke muligt at lave en retvisende sammenligning af et stort og et småt land som fx Kina og Danmark.

  Ud fra BNP pr. indbygger er det derfor muligt at vurdere et lands økonomi status. Ikke nok med det, så er det også muligt at se, hvordan de forskellige landes BNP vokser og falder. Det betyder, at du faktisk kan se, om et land som Kina vækster mere end Danmark, hvilket ikke kan gøres ud fra BNP’en for hele landet.

  Det vidner naturligvis om, at du kan bruge BNP til et hav af forskellige formål, men det er dog i høj grad noget, der bruges til at stille lande op mod hinanden, for at se, hvem af dem, der klarer sig bedst økonomisk. Igen er det dog vigtigt at understrege, at det kræver, at der også udregnes en BNP pr. indbygger.

  Nyeste Artikler

  Hvad kræver det at tage et jagttegnskursus?

  Kræver det nogen særlige forudsætninger at tage et jagttegnskursus? Nej, eller: Du skal være mindst 16 år, og det er et no-go, at din...

  Hvad gør man hvis ens hund fryser?

  Mange hunderacer er fremavlede under vejrforhold, der er vidt forskellige fra de danske. Det betyder, at de helt kolde måneder i den danske vinter...

  Hvad er fordelene ved et spahotel?

  Alle fortjener lidt forkælelse og nydelse i deres hverdag. Går du og planlægger din næste ferie destination? Så overvej et ophold på en af de...

  5 ting, osteopati i København kan hjælpe dig med

  I forbindelse med fysiske problemer som skuldersmerter, akillessenebetændelse, diskusprolaps, piskesmæld eller hælspore er der heldigvis hjælp at hente, så du hurtigere kan vende smertefrit...

  Hvad koster cedertræ?

  Overvejer du at bruge cedertræ som materiale til dit næste projekt? Cedertræ er et smukt naturligt træmateriale, som er enormt populært til rigtig mange...

  Relaterede artikler

  EFTERLAD ET SVAR

  Indtast venligst din kommentar!
  Indtast venligst dit navn her